Top
Bewerken Ruwe Hoorn

Als je een Ruwe hoorn hebt dan heeft het drinken eruit een nasmaak.
Dit is te voorkomen door de hoorn te bewerken.

Veel mensen willen de hoorn van buiten ruw houden.
We raden wel aan om de hoornrand dan te bewerken, zodat het drinken eruit wat prettiger is. Je hebt dan een zachtere rand.

Om de buitenkant te bewerken hieronder wat tips:

  • Schuurpapier: Beginnend met grofkorrelig schuurpapier de buitenzijde behandelen, steeds opnieuw met telkens fijner gekorreld papier tot de hoorn spiegelglad aanvoelt. Let op dat je altijd in de richting van de vezels schuurt. Van boven naar beneden dus. En niet dwars.
  • Schuurmachine: Als de hoorn te warm wordt kan deze zacht worden. Dit is dus niet aan te raden voor beginners. Hierin moet je geoefend zijn. Gereedschap omgekeerd (schuurkant naar boven) in een bankschroef klemmen en dan de hoorn bewerken met minstens drie verschillende gradaties van schuurpapier. Hoe meer gradaties, hoe gladder de hoorn. Omgekeerd werken is ook mogelijk: klem de hoorn in de bankschroef en bewerk hem met de machine
  • Polijsten: Na het gladschuren kan de hoorn ook nog gepolijst worden. Een Polijstschijf op de boormachine monteren, het geheel vastzetten in bankschroef. Zet hem op de hoogste stand en houdt er een polijst-stik tegenaan(te verkijgen bij de meeste doe-het-zelf zaken). Zorg ervoor dat de schijf volledig verzadigd is met de creme. Dan de hoorn voorzichtig tegen de katoenen schijf drukken tot hij blinkt als een spiegel. Let op dat je niet te hard drukt. Laat de schijf het werk doen. Als de hoorn namelijk te warm wordt kan hij verkleuren.

Om de binnenkant geurvrij te maken hieronder wat tips: 

  • Aarde methode: Begraaf de hoorn in de tuin, en graaf hem op na ongeveer 4 6 maanden. Hij komt er geurloos uit. Deze methode is niet voor ongeduldigen. Wel natuurlijk de hoorn nog omspoelen om de aarde te verwijderen. 
  • Bijenwas: de binnenzijde met een dun laagje Bijenwas bekleden. Dit is de methode die vroeger ook werd toegepast. Let op als er veel uit gedronken wordt deze methode af en toe vernieuwen. Laat de Bijenwas langzaam smelten. Daarna giet je de was in de hoorn terwijl je een draaiende beweging maakt. Dat zorgt ervoor dat de was zich gelijkmatig verdeeld over de hoorn binnenkant. De resterende was laat je dan terugvloeien in de kom. Dit herhaal je dan 2 tot 3 keer zodat je een goede laag krijgt.
  • Biermethode: Neem een zeer krachtig en sterk bier (Duvel, Trappist,) en vul de rechtopstaande hoorn hiermee. Laat het zo enkele dagen staan De hoorngeur wordt dan vervangen door een biergeur. Hoe vaker dit herhaald word hoe sterker de biergeur.
  • Vernis: Dit gebeurd op dezelfde manier als het aanbrengen van bijenwas. Echter dit is niet aan te raden, vanwege het milieu.

 

Ik wens je veel plezier met je hoorn, en het bewerken ervan.


Een adres waar je bijenwas kunt halen:

http://loe-na-sa.hyves.nl/