Top
Blaashoorn maken

Zelf een blaashoorn maken is eenvoudig.
Hiervoor heb je een hoorn nodig die minstens 40 cm lang is. De kelk moet groot zijn. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker een klank krijgt, en de klank is dan voller.
let er ook op bij het kopen van de hoorn dat hij niet te massief is. 
Wij kunnen je daar uiteraard bij helpen om een goede hoorn uit te zoeken.
De meeste hoorns die wij verkopen zijn al bewerkt. Dus hier hoef je verder niets aan te doen. Echter als je een ruwe hoorn koopt kun je hem nog bewerken van buiten en van binnen. 
Dit staat beschreven bij de pagina Bewerken ruwe hoorn.

Hieronder de werkwijze om een blaashoorn te maken:

METEN:
Gebruik hiervoor een stevig, maar buigzaam dun voorwerp. Een flexibel stokje bijvoorbeeld. Deze schuif je in de hoorn naar de punt van de hoorn toe. Je kan dan zien tot hoever hij massief is door dan de meetlat aan de buitenkant te houden. Het verschil in lengte is het massieve gedeelte van de punt. Als de kelk kort is, en het massieve gedeelte de helft tot een kwart van de hoorn uitmaakt, heeft u weinig aan de hoorn. Het geluid dat u ermee zou proberen te maken wordt al in de punt van de hoorn gedempt. 

 

ZAGEN & BOREN:
Zaag de punt van de hoorn op een plaats waar de doorsnee van de hoorn ongeveer 2 centimeter is. Doe dit voorzichtig. En klem de hoorn niet in een bankschroef. Dit kan de hoorn beschadigen. Daarna met een boortje een gat boren tot je in de holte van de hoorn komt. Eerst een kleiner boortje gebruiken, en daarna pas groter boren. Anders zou je de hoorn kunnen beschadigen. Dat is zonde. Probeer zo recht mogelijk te boren. Ideaal is 1,6 centimeter.

Het is ook mogelijk om meerdere tonen te verkrijgen uit een hoorn. Hiervoor heb je een andere boring nodig. Dit kan alleen met grotere hoorns. Dit heet een Ketelboring. Met een dunne boor, van een millimeter of 4, wordt vanuit de afgezaagde punt naar de holte van de hoorn geboord. Vervolgens wordt het blaasgat met een andere boor of een op de boor te bevestigen vreeshulpstuk alleen bij het blaasgat iets wijder gemaakt, zodat weer die 2 millimeter dikke wanden ontstaan, waar je de lippen moet aanleggen. De holte waarop je blaast is dan ruim, maar loopt uit in de gang van 4 millimeter, die naar de grote holte in de hoorn lijdt.
Probeer de hoorn dan uit. Het vereist wel wat oefening om de tonen te verkrijgen. Het kan zijn dat het een prachtig werkende hoorn is, waaruit zowel hoge als lage tonen gemakkelijk voort te brengen zijn. Het komt ook voor dat de structuur van de hoorn alle tonen dempt. Dan kun je alsnog de blaasgang tot in de kelk breed uitboren. En heb je een gewone blaashoorn.